Vores grundfølelser

Vores grundfølelser er vores indre kompas, som vi bruger til at handle i overensstemmelse med dem vi er. Hvis vi af den ene eller den anden grund ikke kan mærke os selv, overhører vi kompassets signaler, og vi kommer på afveje. – Vi reagerer uhensigtsmæssigt.

Vores grundfølelser er angst, vrede, sorg og – konsekvensen af at handle på de tre første – glæde. For mange mennesker er en eller flere grundfølelser ikke legitime at vise, og vi reagerer måske med en af de andre, fordi det er dét, vi har lært. (Eks: Vores grænser bliver overskredet, og i stedet for at markere os, bliver vi måske kede af det eller bange for at miste). Evnen til at lytte til vores grundemotioner bor i os og skal bare vækkes til live – og er derfor noget alle kan lære.

Hvis vi lærer vores grundfølelser at kende, vil vi vide hvordan vi handler i overensstemmelse med dem vi inderst inde er. Vi lærer at gennemskue egne forsvarsmekanismer og flugtruter og sætte konstruktiv handling i stedet. Følelsen forsvinder, når vi har handlet, og vi mærker den dybe, indre glæde, vi skaber i stedet. Vores selvværd og vores integritet styrkes, og vi bliver mindre tilbøjelige til at søge bekræftelse og værd i (forestillinger om), hvad andre synes. I stedet styrkes vi i at lytte til os selv og det, der er rigtigt for os. I det giver vi automatisk mere plads til andre.

At kende sine grundemotioner er at bruge vores følelser konstruktivt. Det er at være i sorgen over et tab i omsorg for sig selv (- ikke i selvmedlidenhed). Det er at bruge angsten til at skærpe opmærksomheden overfor det ukendte (i stedet for at lade sig passivisere i ubehaget eller flygte fra det). Det er at markere sig selv og sine grænser (i stedet for at gemme sig i konfliktskyhed), inden vrede bliver til eksplosion.

Det interessante er, at når vi mestrer disse ting, forsvinder følelserne igen. De er bare signaler til os om en handling – de viser os, hvem vi er. De passiviserer os ikke længere. Vi er ikke længere nødt til at vælge forsvarsmekanismen, fordi vi ikke kunne være i følelsen, eller fordi det var illegitimt (eller bare uvant) for os at handle på den.

Læren om grundfølelserne gør ikke blot valg og handlinger enklere, det giver også et fælles sprog og et redskab til at reflektere over det, der opstår, når vi er sammen. I klassen, i familien, på arbejdspladsen osv. Refleksionsrummet giver mulighed for at afdramatisere og få øje på sig selv og sin egen adfærd – ofte med et smil på læben – og at skabe relationer og samarbejde konstruktivt.

 

Omtale

 

”Jeg kan varmt anbefale Mentalhygiejnisk Træning, hvis man virkelig ønsker at ændre noget, og ikke bare vide noget om at ændre noget.”

/Kristina

Læs flere udtalelser

Vil du vide mere?

Få tilsendt gratis uddrag af bogen Dine valg er dit liv - hvordan vælger du? og modtag nyt om kurser, udgivelser og foredrag

Se kalender